Clam per l'empoderament de la dona i la superació dels rols tradicionals de gènere en els actes del 8M

Cooperació, força, solidaritat, democràcia i república són noms de dona. Però malauradament també ho són pobresa i precarietat. L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, com la majoria d'institucions del país, ha celebrat el Dia Internacional de la Dona. Un crit de ràbia contra el masclisme arrelat al la societat però també d'esperança pels drets aconseguits amb la lluita feminista. Una jornada de reivindicació, assumpció de realitats i identificació dels deures que encara té la societat.

This text will be replaced

Intervenen: Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Laura Serrano, regidora d'Afers Socials.

Els actes d'aquest 8 de març els ha coordinat el Servei Integral d'Atenció a les Dones (SIAD) que com passa amb el 25 de novembre, ha desplegat la commemoració d'aquestes jornades de lluita feminista més enllà de la pròpia data. Per exemple s'ha treballat a les escoles en contra dels estereotips de gènere i s'han organitzat xerrades i tallers, com la visita de l'escriptora Najat el Hachmi d'aquest dijous.

El miratge de la igualtat

De fet, una de les paraules clau que plana en tot el relat d'aquesta jornada és la d'empoderament. Identificar rols tradicionals de gènere, prendre'n consciènca i revertir-los.

En dades, la injustícia distributiva representa que una dona cobren de mitjana un 26% menys de sou que un home per la mateixa feina i que només el 13% de dones tenen càrrecs directius a les grans empreses. També que malgrat ser el 51% de la població de Catlaunya només tenen un 27% de presència en carrers tècniques, un 28% de temps als informatius, un 18% als espais d'opinió dels diaris, o un 43% de seients al Parlament.

El llegat de les emprenedores

L'acte d'aquest 8 de març, per tant, també ha servit per posar en valor el paper de la dona ganxona exemplificat amb l'exemple de 15 pioneres en els seus àmbits.

Tots aquests noms estan recollits en una ruta de dones que recorrer diferents espais de la ciutat sota el títol de 'El Llegat de les Emprenedores'. Ruta que, un cop acabada la lectura institucional s'ha pogut seguir guiada per l'Arxiu municipal.