Les AMPAs de Sant Feliu de Guíxols escolten els pros i contres de la jornada compactada

Per prendre decisions importants cal estar ben informat. Les AMPAs de Sant Feliu de Guíxols van reunir-se a l'Esola l'Adrenya per parlar amb experts i testimonis sobre els pros i contres de la jornada continuada. Un model horari que a priori la majoria de famílies desitgen, segons la consulta que es va fer l'any passat als centres educatius públics de primària de la ciutat. 
 
 
Intervé: Mònica Sàbat, Secretària AMPA Ardenya
 
La xerrada, amb una seixantena de majoritàriament mares, hi van participar un inspector del Departament d'Ensenyament, respresentants d'AMPAs de Platja d'Aro i Santa Cristina, que tenen jornada  compacta i els regidors d'ensenyament de Santa Cristina i Sant Feliu de Guíxols. 
Els pares i mares van poder expressar després d'escoltar els arguments de les parts els seus dubtes sobre un model horari que trastoca el dia a dia de les famílies i que, sense conciliació real entre el món laboral i l'educatiu, obliga a fer equilibris. 

Una visió comparada i models d'èxit

La xerrada es va obrir  amb una visió comparada amb els models d'horari educatiu del nostra entorni  una advertència. No hi ha evidència científica que fer més hores millori el rendiment dels alumnes. La jornada continuada és seguida a Alemanya, Àustria, Grècia, Suïssa, Itàlia i Portugal i parcialment a Luxemburg, Holanda i Bèlgica. A Catalunya s'ha optat per un model de prova pilot seguida per diversos centres però, a prori, sense possibilitat d'incorporar-s'hi a curt termini.
 
Els resultats d'aquesta prova pilot, feta per exemple a Platja d'Aro i Santa Cristina, indiquen una millora del rendiment escolar, una relació més estrena alumnat-famílies i aprofitament de la tarda per fer deures o activitats extraescolars que complementen la jornada lectiva. Ara bé, amb dues advertències: la jornada continuada necessita una aposta dels centres educatius i dels ajuntaments per organitzar activitats extraescolars assequibles per a les famílies i una aposta del teixit empresarial local per flexibilitzar horaris.