La Senyera de Rafael Patxot torna a casa

Sant Feliu de Guíxols recupera un símbol de la catalanitat, una senyera històrica pertanyent al mecenes ganxó Rafael Patxot. Aquesta bandera serà presentada el proper 2 de juliol en un acte popular e reafirmació nacional, rebuig al feixisme i enaltiment de la figura del mecenes on hi assistirà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

This text will be replaced

Aquesta senyera va onejar per primera vegada l'any 1896 damunt de l'observatori astronòmic de Patxot a Sant Feliu de Guíxols. Amb l'esclat de la Guerra Civil, la família Patxot es va exiliar a Suïssa oblidant la bandera a la ciutat ganxona. Per recuperar-la, el novembre de 1938 Rafael Patxot va escriure una carta a Josep Irla demanant al seu conciutadà i aleshores president del Parlament de Catalunya que li fes arribar aquest símbol emocional de reafirmació nacional es trobés en l'estat que es trobés.

No va ser fins l'any 1951 que Patxot va aconseguir recuperar aquest símbol llargament estimat i que és testimoni de la repressió franquista i l'exili. 

Amb la recuperació d'aquesta senyera l'ajuntament intenta reparar els danys morals que la ciutat de Sant Feliu de Guíxols va causar a Patxot i família durant l'època franquista. De fet, el ple ganxó va aprovar aquest mandat un reconeixement al greuge davant de la figura de Rafael Patxot i els seus descendents amb l'objectiu de reestablir ponts amb la néta del mecenes, actualment resident a Suïssa.

La presentació del projecte de recuperació de la senyera s'ha fet aquest dimarts a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona, una institució molt vinculada al mecenes ja que durant la dictadura de Primo de Rivera va quedar-se sense finançament i només va poder tirar endavant la seva tasca gràcies a l'ajuda de Patxot.  Aquesta senyera serà retornada a Sant Feliu de Guíxols el 2 de juliol i es podrà visitar durant uns dies al pati de l'ajuntament, després el símbol presidirà la sala de plens de l'ajuntament.