La Senyera de Rafael Patxot ja torna a ser a casa seva, Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols va celebrar aquest dissabte la recepció de la recuperada senyera a l'exili del mecenes Rafael Patxot.
 
This text will be replaced
 
L'acte d'aquest dissabte, presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i l'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, acompanyats d'una gran comitiva d'alcaldes i regidors dels municipis veïns,  va començar al vestíbul de l'Ajuntament guixolenc amb la descoberta de la senyera i tot seguit es va fer l'acte institucional a la plaça del Mercadal on, entre d'altres, es va llegir la carta que el mecenes guixolenc va fer arribar durant el seu exili a Suïssa a l'expresident del Parlament, Josep Irla, també ganxó, perquè l'ajudés a recuperar la senyera que tenia a casa seva, i que havia estat ocupada per les autoritats franquistes.
 
Rafael Patxot, natural de Sant Feliu de Guíxols, va instal·lar la senyera l'any 1896 al capdamunt de l'Observatori Astronòmic Català, a la seva casa de Sant Feliu. Amb la guerra civil, Patxot es va haver d'exiliar a Suïssa, deixant enrere pertinences com la senyera. Des de Suïssa, el mecenes guixolenc va demanar per carta a Josep Irla que l'ajudés a recuperar la bandera, tot i que no la va poder recuperar fins anys més tard. Avui, després de 80 anys, la senyera de Patxot torna a estar al seu lloc d'origen, Sant Feliu de Guíxols.
 
La recuperació de la senyera de Patxot és un acte de preservació de la memòria històrica de Catalunya i una pàgina més escrita en la història de Sant Feliu de Guíxols.