L'exposició 'Josep Amat, les llums del Passeig' obre els actes d'estiu del 25è aniversari de la mort del pintor

S'inaugurarà aquest dissabte a Sant Feliu de Guíxols amb l'alcalde Carles Motas; la directora de l'Espai Cendrós, Laura Cendrós, i el president de la Fundació Amat i fill del pintor, Josep Amat i Girbau

 
El juliol es presentaran un documental del cineasta Alfons Hereu i una conferència a càrrec de l'acadèmic Francesc Fontbona a  Girona

Barcelona, 12 de juliol del 2016– Els actes commemoratius del 25è aniversari de la mort del pintor català Josep Amat, que es van iniciar el passat mes de gener, continuaran aquest estiu a Girona i Sant Feliu de Guíxols, població amb la qual va mantenir un estret vincle ja que la seva muller Isabel Girbau n'era filla. Del 1939 fins pocs anys abans de morir, Amat va fer llargues estades a Sant Feliu on pintar innombrables vegades els paisatges que veia des de la seva casa al Passeig del Mar.
Aquest dissabte 16 de juliol s'inaugurarà l'exposició Josep Amat: les llums del Passeig, de gener a desembre, al llarg de més de 50 anys a l'Espai Cendrós de Sant Feliu de Guíxols, una mostra que reunirà 12 obres que corresponen i caracteritzen cada un dels mesos de l'any. Es comptarà amb la presència de l'alcalde Carles Motas; la directora de l'Espai Cendrós, Laura Cendrós, i el president de la Fundació Amati fill del pintor, Josep Amat i Girbau. La mostra estarà oberta fins al 6 d'agost.

L’Espai Cendrós es troba en els baixos de l’edifici on Amat hi va tenir un dels pisos llogats durant anys i des d’on va pintar nombrosos quadres, alguns dels quals es podran veure en aquesta exposició.

Els actes continuaran el 18 de juliol a Girona, a la Fundació Valvi, on el prestigiós historiador d'art Francesc Fontbonaoferirà una conferència que portarà per títol Amat i la seva obra. El dia 20 de juliol, també a la Fundació Valvi, es presentarà el documental Josep Amatque el cineasta Alfons Hereu va realitzar l'any 1975 en motiu del Congrés de Cultura Catalana i que recentment s’ha digitalitzat.

Fontbona farà un repàs a la trajectòria del pintor, que és apassionant: els primers contactes artístics a París, la Guerra Civil, l'acord amb el marxant Joan Anton Maragall (que li va garantir la subsistència de la família en una difícil postguerra), els estius a Sant Feliu de Guíxols, i a partir del 1970 el reconeixement de la seva ja llarga trajectòria. El 1981 va ingressar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i el 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, entre d'altres distincions. Segons Fontbona, “moltes figures les feia amb un o dos tocs. Tenia una agudesa i una capacitat de síntesi molt pròpies".

Al llarg de la seva vida Amat va pintar més de 2.000 obres. En l'exposició Amat íntim, que s'inaugurarà el dia 6 d'agost a Sant Feliu de Guíxols, s'exposaran quadres del pintor –la majoria inèdits–  que en el seu moment van ser realitzats com a testimoni de temps difícils i de records del seu entorn més proper. L'exposició es podrà visitar fins al 10 de setembre.

Amb els seus tocs de color i de realitat, als anys 40 va ser reconegut com un dels grans retratistes catalans a París. La Fundació Amat preveu tancar els actes en aquesta ciutat el novembre vinent.