El Monestir de Sant Feliu de Guíxols recupera els jardins del darrere 200 anys després

L'Alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, mostrava orgullós el mapa de la nova joia de la ciutat. És el plano que fotografia els prop de 5.000 metres quadrats de jardins que l'Ajuntament adquirirà darrere el Monestir i que permeten connectar aquest edifici amb altres finques de titularitat pública que quedaven inconnexes a la zona de Monticalvari i ampliar les possibilitats culturals i d'oci d'aquest conjunt patrimonial.

This text will be replaced

La finca ha estat comprada en dues parts. Una primera ja adquirida el mes de juny passat i afectada d'expropiació pel POUM. És l'espai triangular que hi ha al costat de Ràdio Sant Feliu i que és edificable. Permetrà ampliar l'edifici del futur Espai Thyssen si s'escau i de fet, acabar el clàsustre del Monestir previst pels monjos al segle XII i que mai es va arribar a fer.

La segona part és la que ara s'ha acordat comprar ara i que, en aquest cas, no serà edificable. Conté uns jardins, una torre de guaita, antics horts, la muralla del segle XVIII i una casa modernista. Aquesta està pendent de decidir quins usos se li donaran, que podrien ser de bar o oficines, per exemple. Es tracta de la municipalització de terrenys més gran des que es va comprar tot l'espai on ara hi ha La Corxera, el Teatre Municipal i l'Aparcament. Es tracta d'un espai clau en la història de la ciutat perquè era el darrere del Monestir. Una zona plena de llegendes i històries lligades als monjos benedictins i que va passar a mans privades després de les desamortitzacions de Mendizábal de 1835. Més de 200 anys després els jardins passaran a mans públiques, amb una adquisició que permetrà ampliar les possibilitats del Thyssen però que s'ha fet de forma independent al projecte Thyssen. És un espai per a la ciutat.

El consistori pagarà 700.000 a la propietat privada i canviarà els usos de l'espai per treure-li l'edificabilitat que ara té. Aquesta es trasllada a la finca annexa que manté la propietat darrer l'espai on ara hi ha el Ginjoler. Fonts municipals han explicat que en l'acord ha estat clau la voluntat de la propietat de mantenir  l'espai per a la ciutat. De fet, l'acord conté el compromís de mantenir uns til·lers que ara hi ha als jardins. La formalització resta a l'espera que la Generalitat autoritzi una compra avalada pels serveis tècnics municipals. Un tràmit que s'ha aturat perquè és agost i l'administració fa vacances.