Un promotor vol fer una granja de pollastres a la Vall de Solius i un grup de veïns hi està en contra

Pol·lèmica a la Vall de Solius pel projecte de fer una granja de pollastres en unes naus abandonades des de fa més de dues dècades.

La família Cateura, propietària de l'espai, vol restaurar i modernitzar les naus per fer-hi una granja d'engreix de pollastres. Una activitat que ha aixecat els recels d'alguns veïns agrupats a la Plataforma Salvem Solius que hi veu un projecte desmesurat i incompatible amb el futur sostenible de la Vall de Solius.

Aquest grup de veïns ha presentat al·legacions a la tramitació urbanística de la granja perquè asseguren que suposa un creixement del 500% respecte les naus actuals i perquè es troba massa a prop d'habitatges, la qual cosa, creuen, pot generar inconvenients als veïns. A més hi veuen riscos de contaminació a l'aqüífer del Ridaura, problemes en la gestió de la gallinassa i augment del trànsit de gran tonatge amb uns accessos no adequats a la granja.

Una granja integrada en l'entorn

Des de la propietat però les coses es veuen molt diferents. El promotor, Josep Cateura, assegura que no vol fer cap nyap i que pretén fer un projecte urbanístic totalment integrat a l'entorn. Es tracta de recuperar una activitat econòmica que ja havia realitzat la seva família i dignificar uns espais que avui estan totalment abandonats, el que genera pèrdues econòmiques a la família i algun altre maldecap.

Aquesta no és la primera vegada que la família intenta treure rèdit d'aquests terrenys. Als anys 90 van intentar tirar endavant una granja de porcs però la idea de fer un polígon industrial i una urbanització a la zona van deixar en no res aquell primer intent. Fa un parell d'anys van tornar a presentar un projecte de granja de gallines però al final es van fer enrere en no veure-hi suficient viabilitat. Ara hi tornen amb un projecte de granja de pollastres.

Una zona rural amb activitats del sector primari

Més enllà de la controvèrsia sobre la ideoneïtat d'aquesta granja el propietari Josep Cateura convida a las societat a reflexionar sobre el futur de la pagesia. Un entorn rural, diu, ha de tenir activitats rurals i no només ser un espai d'oci i lleure. Carrega contra els veïns que busquen problemes per tot sense pensar en com ha estat històricament la Vall de Solius i quines activitats econòmiques ha desenvolupat la seva gent.

De fet, Cateura, creu que és precisament el sector primari el que permet preservar la Vall de Solius. Els veïns contraris al projecte estan fent una recollida de signatures i convidats per Televisió Costa Brava a fer declaracions sobre el tema van indicar que primer volen estudiar-se més a fons el projecte per fer-hi una crítica acurada i precisa.