L'Estat reitera el seu compromís per trobar una solució definitiva pels Griells

L'Estat reitera el seu compromís per buscar una solució definitiva pels Griells i disposa d'una estudi detallat sobre les dinàmiques marines i la problemàtica que afecta la platja i el passeig d'aquesta zona de l'Estartit.

This text will be replaced

Una delegació de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit ha anat fins a Madrid per reunir-se amb representants de Costes i tractar diverses carpetes obertes que ambdues administracions tenen damunt la taula com la regressió de la platja dels Griells, la continuïtat del passeig entre aquesta urbanització i la Pletera, la millora del passeig de la Platja Gran, o la possible col·laboració en el Life Pletera, entre d'altres qüestions.

A la reunió hi han assistit l'alcalde Josep Maria Rufí; el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Jordi Colomí; el president de l'EMD de l'Estartit, Genís Dalmau; el director científic del Life Pletera, Xavier Quintana, i Àngel Rodríguez, president de l'Associació de Veïns dels Griells. També hi ha participat la senadora d'ERC a Madrid, la calongina Elisenda Pérez, que assumirà el seguiment de les demandes municipals formulades aquest matí.

La trobada dóna continuïtat als contactes iniciats el passat octubre, quan l'Estat va iniciar les obres de rehabilitació del passeig del Molinet, i a una posterior trobada que el 23 de gener va mantenir, a Torroella de Montgrí, el cap de Costes a Girona, Jordi Planella.

Solucions pels Griells i compromís amb la façana marítima

En relació amb els Griells, l'alt càrrec de l'Estat ha manifestat la seva preocupació per la situació i el seu compromís de donar-li la màxima prioritat. És conscient de la gravetat de la problemàtica i que cal adoptar mesures urgents per garantir la seguretat dels veïns, ja que la pèrdua de la platja exposa l'escullera del passeig directament al mar. Muñoz ha confirmat que el Centre d'Experimentació i Estudis d'Obres Públiques (Cedex) ja ha enllestit un estudi que avalua el retrocés de la platja i les accions que poden revertir-lo o atenuar-lo. L'estudi es lliurarà en breu a l'Ajuntament i a l'EMD, i al mateix temps Costes valorarà els estudis que van redactar, per un costat, tècnics de l'Associació de Veïns dels Griells, i per un altre, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per encàrrec del Club Nàutic Estartit (CNE), per a la recuperació de la façana litoral, en el qual es tracten diferents propostes per frenar la regressió de la sorra i per garantir l’estabilitat del passeig.  

Una altre tema que s'ha abordat ha estat el del projecte per donar continuïtat el passeig dels Griells i fer-lo arribar a la zona de la Pletera. Costes té interès a tirar-lo endavant per acabar d'ordenar la façana marítima en aquest sector del municipi. Aquest passeig relligaria els dos sectors urbans dels Griells i la Pletera, on actualment s’està portant a terme un projecte Life per recuperar l’antiga zona de maresmes litorals.

També s'ha informat del projecte de passeig en l'àmbit portuari, per part de la Generalitat, i la necessitat de continuació del mateix en l'àmbit competencial de Costes de l'Estat, en la zona del domini públic marítimo-terrestre, a la Platja Gran.

Finalment, s'han tractat diferents fórmules de col·laboració de l'Estat al voltant del projecte Life Pletera, per bé que de manera col·lateral i no directament dins de l'execució del projecte, que ja enceta la seva recta final. En aquest sentit, s'ha planteja la possibilitat que l'estat intervingui d'alguna manera en les zones de l’entorn i de transició del Life Pletera i la zona agrícola, per exemple, per mitjà de l’adquisició de finques que es puguin destinar a millorar la qualitat de l'entorn natural i la seva gestió.

Balanç  positiu

Fonts municipals han valorat molt positivament la trobada perquè "ha servit per posar en comú necessitats i estratègies per poder avançar en la millora de l'ordenació del front marítim del municipi"