Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 46

REPORTATGE: Les Medes: Far de mariners i corsaris a la Costa Brava

Omnipresent a la Plana de l'Empordà el Castell del Montgrí ha estat el centinel·la que ha observat el que ha passat en aquest indret des de tempos immemorials. Tant o més vigilant que aquestes quatre parets les Illes Medes han estat el far que ha orientat mariners i corsaris per aquesta costa abrupta, i malgrat la pressió urbanística, encara força verge.

This text will be replaced

El tram de litoral que va de l'Estartit a Cala Montgó és un dels més impressionants de la Costa Brava i té en els set illots de les Medes la seva figura més representantiva. Una de les maneres més ràpida de fer-se una idea de tot el que amaga aquest limpressonant litoral és pujar en alguna de les nombroses barques turístiques que naveguen pels seus racons.

La barca a la que es refereix aquesta passatgera és La Núria. Un vaixell de pesca que als anys 60, en ple boom turístic a la Costa Brava, es va reconvertir en una embarcació de passeig. Aquesta és una de les diverses empreses que fan visites algunes amb vaixells de gran eslora i d'altres de petit format. La història de La Núria i de la família que l'ha regentada des dels anys 40 retrata molt bé l'evolució de l'Estartit que ha passat a ser un llogarret de pescadors a ser un dels nuclis turístics més importants de la Costa Brava.

Una de les zones més importants pel que fa a la biodiversitat

Les  Illes Medes és una de les zones més importants del país pel que fa a la biodiversitat. Protegides des de principis dels 80 és a més d'un espai natural un punt important per fer submarinisme. Cada dia un màxim de 400 persones hi poden baixar.  El seu ric fons marí permet el creixement de prats de Posidònia i a les coves hi ha corall vermell. Diverses espècies de peixos troben en els racons submarins dels set illots el seu hàbitat.

El Núria pot transportar una vintena de persones majoritariament belgues, francesos i holandesos però a l'estiu són molts els catalans que s'hi acosten. L'avantatge d'una barca de petit format és que pot accedir als racons més amagats.

Aquest és un negoci que depén molt del temps, per la qual cosa enguany la meteorologia ha fet una mica la guitza. La sort és que aquest paisatge es mantindrà, sempre que el cuidem, per la qual cosa si aquest estiu ha estat rúfol sempre hi podem tornar quan el sol vulgui deixar d'hivernar.