Les obres de desurbanització de la Pletera començaran al març

Les obres per recuperar els aiguamolls de la Pletera de l'Estartit començaran el mes de març amb una prova pilot.

Aquesta zona es va començar a urbanitzar als anys 80, però per falta de finançament, l'obra va quedar aturada. El tram de passeig marítim que es va construir s'ha deteriorat i es perillós per les persones que visiten l'indret.

L'objectiu de les feines que es posaran en marxa aquesta primavera serà restaurar el sistema de maresmes litorals.

Es tracta d'un projecte pioner a la Mediterrània que costarà 2'7 milions d'euros i que impulsen entre la Unió Europea a través del programa Life+, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, el parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterrània de la Universitat de Girona, l'empresa pública Tragsa i la Diputació de Girona. La Unió Europea aportarà un 75% dels diners que costa l'obra.

La prova pilot d'abans de l'estiu permetrà saber com s'adapta la nova vegetació al subsòl després de desenrunar i restituir la vegetació en un sector de 4.000 metres cúbics. SI els resultats són positius, després de l'estiu, per no afectar la temporada turística ni l'època de nidificació de les aus, començaran els treballs definitius per desurbanitzar tota la Pletera i restaurar les maresmes. L'actuació s'allargarà fins l'any 2018. Quan s'hagi restaurat tota la vegetació també es farà un seguiment científic per veure com evolucionen i s'integren les zones recuperades a l'espai natural i recuperar la funcionalitat dels aiguamolls amb llacunes d’aigües permanents i zones d'inundació temporal.

Des del municipi sempre han defensat el projecte de desurbanització de la Pletera perquè consideren que la recuperació d'aquest espai natural aportarà un valor afegit a l'oferta turística i l'ampliarà. També creuen que servirà per demostrar que en una zona amb tanta pressió urbanística és possible recuperar-ne la seva funcionalitat ecològica.

Aquesta setmana s'ha fet una sessió informativa a l'Estartit per explicar als veïns la feina que s'ha fet en els darrers mesos i el pla de treball dels propers anys que culminarà amb la creació d'itineraris per visitar els futurs aiguamolls  i un projecte de difusió dels seus valors ambientals.