A punt per fer-se la prova pilot del Life Pletera

La primera intervenció a la zona dels aiguamolls de la Pletera de L'Estartit es farà aquesta primavera. La Unió Europea a través del programa Life amb el suport de diferents administracions implicades executarà la desurbanització d'aquest espai amb l'objectiu de restaurar el sistema de maresmes litorals. 
This text will be replaced
El projecte que s'allargarà fins el 2018 començarà el gruix de les obres de desurbanització el mes de setembre, però es té previst que en poques setmanes es faci una prova pilot en l'espai amb la intenció d'estudiar com reacciona el terreny quan s'extreu totes les capes de material acumulades.
 
Una vegada s'hagi recuperat la cota que hi havia antigament, es veurà quin és l'impacte que la desurbanització té en el sòl i com evoluciona. La prova pilot es farà en un sector de 4.000 metres cúbics. Si els resultats són positius, després de l'estiu començarien els treballs definitius per desurbanitzar tota la Pletera i restaurar les maresmes.
 
La desurbanització de tot l'espai té un termini d'execució d'entre sis i nou mesos. Passat aquest temps només quedarà fer un seguiment científic per veure com evoluciona el sòl i si la vegetació originària hi torna a créixer.
 
Es tracta d'una experiència única en la que no s'han trobat precedents. Es confia que es pugui recuperar la funcionalitat ecològica de l'ecosistema. És a dir que tot el sistema natural funcioni sense la necessitat de la intervenció humana.
 
La Pletera viurà en els propers tres anys una gran transformació que farà que en aquest temps L'Estartit recuperi uns aiguamolls que 30 anys enrera la pressió urbanística va enterrar.