Primers visitants a la mina d'aigua de Torroella de Montgrí

La mina d'aigua de Torroella de Montgrí ja és visitable. Aquest cap de setmana s'han fet les primeres visites guiades a la galeria subterrània que explica els orígens del municipi.
This text will be replaced
 
Ens hem de remuntar set segles enrere per trobar els inicis de la galeria que data del segle XIV i la primera referència documentada és de l'any 1368. La mina recollia l'aigua provinent dels torrents del massís del Montgrí i la canalitzava cap a la vila perquè pogués ser aprofitada a través de les fonts i els pous. 
 
És un tram de 130 metres el que es pot recórrer amb la visita, només una cinquena part de tota la mina ja que les característiques del canal no aconsellen que sigui del tot visitable. A banda d'això, el tram visitable permet fer-se una idea de com és una galeria subterrània i conèixer, a més, els orígens i la història del municipi torroellenc.
 
De la galeria subterrània s'en tenia coneixement des de feia temps però no va ser fins fa deu anys que es va parlar de recuperar-la per obrir-la al públic. Ja el febrer de 2012 es va declarar Bé Cultural d'Interès Local i avui, amb les visites guiades i les portes obertes a tothom qui la vulgui conèixer, s'ha convertit en un element històric rellevant per Torroella. 
 
Les primeres visites guiades d'aquest cap de setmana han estat tot un èxit, doncs han fet ple a totes les hores programades. En total han estat 90 persones les que han trepitjat la mina d'aigua i han pogut conèixer la seva història amb les explicacions del guia.