El projecte Life canvirà el paisatge de La Pletera

Les Illes Medes de fons i al davant una zona de maresmes que va veure truncada la funcionalitat ecològica de l'ecosistema quan fa aproximadament 40 anys es va començar a urbanitzar l'espai. De llavors ençà els passejos que es van construir han suposat una barrera pel sistema de circulació de les aigües que ha frenat la vida als aiguamolls. Aquest paisatge, però, té els dies comptats. 
This text will be replaced
La Unió Europea a través del programa Life amb el suport de diferents administracions executarà la desurbanització d'aquest espai amb l'objectiu de restaurar el sistema de maresmes litorals.
 
Es tracta d'una experiència única en la que no s'han trobat precedents. Es confia que es pugui recuperar la funcionalitat ecològica de l'ecosistema. És a dir que tot el sistema natural funcioni sense la necessitat de la intervenció humana.
 
El projecte que s'allargarà fins el 2018 començarà el gruix de les obres de desurbanització el mes de setembre. Tenen una durada d'entre 6 i 9 mesos. Passat aquest temps només quedarà fer un seguiment científic per veure com evoluciona el sòl i si la vegetació originària hi torna a créixer.
 
Unes obres importants que tot i que arrenquin en el darrer trimestres de l'any, han fet les primeres passes aquesta primavera. Aquesta excavadora ha deixat el terreny pelat, per tal que els tècnics del projecte Life Pletera puguin provar les diferents alternatives i escollir la més òptima per regenerar aquests antics aiguamolls a mig urbanitzar. Es tracta d'una prova pilot que ha de determinar com han de continuar les obres a partir del setembre. 
 
Així doncs el que ha tingut els seus inicis aquesta primavera podria començar a veure els seus primers encara que escassos fruits, d'aquí a un any. Amb el nou cicle estacional es preveu que la fauna i la flora comencin a regenerar-se.
 
Serà llavors, amb els aiguamolls restaurats, quan es podrà començar a gaudir d'aquesta peça del patrimoni natural de L'Estartit. Amb la zona de la Pletera integrada al parc natural i amb una clara vinculació amb el Ter Vell, aquest espai ha de suposar un nou atractiu turístic pel municipi.
 
Ara sí, doncs, que ha començat el veritable compte enrera per esborrar de manera definitiva aquest paisatge: una imatge viva dels excessos urbanístics que va patir la Costa Brava dècades enrera.