Genís Dalmau (L'EST) guanya les eleccions i presidirà l'EMD

L'EST presidirà l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit. La candidatura liderada per Genís Dalmau es va imposar el passat diumenge a les primeres eleccions de l'ens amb 3 vocals. UPM en tindrà dos i CiU 1. ERC i el COET es van quedar fora de l'organisme.

This text will be replaced

Genís Dalmau va treure 373 vots pels 295 que va aconseguir el candidat d'UPM, Francesc Ferrer. 78 persones van votar Dani Zamora de CiU, 71 Ester Bon del COET i 70 Raquel Garcia d'ERC. 30 persones van votar en blanc o nul.

1.689 persones estaven cridades a les urnes i d'aquestes van exercir el seu dret 917 en les dues meses que hi havia al poble. La participació va ser del 54%.

Com un ajuntament

Després d'anys de lluita, aquest 24M els estardidencs i estardidenques van poder escollir la composició del seu òrgan d'autogovern a les urnes. A nivell pràctic l'EMD funciona com un ajuntament amb els seus representants electes, el seu pressupost i les seves competències.

A les eleccions municipals els veïns de l'Estartit van votar la composició del plenari municipal que tenen conjuntament amb Torroella i el president de l'entitat.

En principi els ciutadans no han de notar cap augment de despesa, ja que la que feia fins ara l'Ajuntament de Torroella a l'Estartit la trasferirà al nou organisme, així com els treballadors públics de l'ens. El 30% de totes les inversions que faci l'Ajuntament de Torroella de Montgrí es destinaran a l'EMD perquè aquesta pugui establir les prioritats.

Un òrgan reforçat per l'Estatut

L'EMD a diferència del Consell de l'Estartit, l'òrgan que hi havia fins ara, no depèn de la voluntat política de l'Ajuntament de torn i és una entitat que no es pot derogar, a diferència del que passava anteriorment on una majoria podia decidir prescindir del Consell.

Aquesta és la primera EMD que es fa a les Comarques Gironines però ja n'hi ha altres llocs de Catalunya. És un ens que l'Estatut del 2006 va reforçar però que la llei de racionalització de l'administració local, la criticada ARSAL de l'Estat pot posar en perill.

Un procés llarg

La gestió de l'EMD ha estat un procés llarg que va començar l'any 2002 després d'anys de reclamació sobiranista. Llavors es van iniciar a fer els estudis previs per determinar quins límits havia de tenir la institució i si l'Estartit complia els regisits per disposar-la. Després que el procés quedés aturat l'any 2010 el nou govern municipal sorgit de les urnes el va tornar a tirar endavant. De fet era un dels punts de l'acord de govern tripartit entre CiU, LEST i el PP, que es va complir a incis d'any amb l'aprovació de l'autogovern per part del ple municipal.

Després de tenir l'aprovació del ple i els informes favorables de la Comissió de Delimitació Territorial i la Comissió Jurídica Assessora, el Govern va donar el vist i plau a l'EMD ja que considera que l'Estartit té la naturalsesa geogràfica, històrica, social i econòmica per gaudir d'autogovern.

A més, aquesta EMD no suposa, segons aquests informes, cap merma en la qualitat dels serveis que dóna l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Fins aquests comicis l'EMD ha estat presidit per Sílvia Comas al capdavant d'una comissió gestora.

Notícies relacionades

CiU i ERC es disputaran la presidència del Consell Comarcal (27-05-2015)

ERC guanya les eleccions al Baix Empordà en nombre de vots (27-05-2015)

El Consell Comarcal mantindrà els actuals 33 consellers (24-05-2015)

L'Estartit estrena el seu òrgan d'autogovern

El Govern aprova l'EMD de l'Estartit (23-07-2015)

Recte final per l'EMD de l'Estartit (08-01-2015)

L'autogovern de l'Estartit més a prop (30-08-2013)