Treballen per la supervivència del fartet a la Pletera

Aquest peix és el fartet. Un exemplar endèmic de la península ibèrica que es troba en perill d'extinció. Precisament és a les maresmes i llacunes de la Pletera de L'Estartit on es conserva una de les poblacions de fartet més ben constituïdes de Catalunya.

This text will be replaced
Entre les principals causes que han portat que aquesta espècie estigui en perill és la pèrdua del seu hàbitat, a causa del dessacament de maresmes per donar lloc a usos urbanístics i turístics, i també, per la competència de les espècies invasores. 
 
Unes causes que també podrien haver suposat la regressió del fartet a la zona de la Pletera, però que excepcionalment s'ha comptabilitzat una població de centenars de fartets en aquest espai natural del Baix Ter. Amb la intenció d'assegurar la supervivència i la recuperació de la fràgil població de fartet, el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter i el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l'Ebre han sumat esforços per conservar els darrers exemplars i alhora garantir una mostra suficient per ajudar a la recuperació. 
 
Dde moment han recollit un total de 200 exemplars de la bassa del Pi i s'han traslladat a dues basses controlades i diferenciades al Delta de l'Ebre. 
 
Tot i que el projecte Life Pletera que s'està desenvolupant en aquest sector no preveu actuacions directament relacionades amb la repoblació de les basses amb fartet, sí que inclou un seguiment de gestió de la seva població. Aquesta és la tasca que s'està portant a terme i així es podrà veure si les poblacions d'aquesta espècie tenen una estructura adequada.
 
El sistema de llacunes de la Pletera constitueix un baluard important per la salvaguarda del fartet. Es preveu que la protecció definitva de la Pletera que s'està desplegant i la construcció de noves llacunes, acabi d'assegurar la conservació de la població de fartet.