10 anys del servei d’atenció a persones expatriades de la Creu Roja a Torroella de Montgrí

 
La Creu Roja celebra el desè aniversari del servei d’atenció a persones expatriades, creat el 2005 per donar resposta a aquest col·lectiu.
Són molts els factors que influeixen i agreugen la vulnerabilitat de les persones grans, on la Creu Roja treballa per ajudar a pal·liar-los amb els projectes d’ajuda a domicili complementària. Malgrat això, les dificultats de comunicació derivades del desconeixement dels idiomes cooficials, també era un determinant important en la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu que, a priori, pocs o ningú havien catalogat com "col·lectiu en risc". Per aquest motiu, el 2005 es crea el grup d'atenció a persones “expatriades”, format per persones voluntàries de la Creu Roja a Torroella de Montgrí de diverses nacionalitats com Espanya, Gran Bretanya, Alemanya, Holanda, EUA o Polònia.
 
“Es tracta d’un servei pioner que ha permès atendre a persones que pel sol fet de ser grans, no dominar l’idioma i no tenir família al nostre país, haguessin pogut entrar en una espiral de vulnerabilitat i exclusió social.” Elda Mata, referent del grup.
Al llarg d’aquests anys, aquest grup a atès a més de 50 persones. Habitualment majors de 65 anys, amb algun problema de salut, mental o física, o de mobilitat reduïda, que no disposen de família a la zona.
 
Les tasques que es desenvolupen són diverses, des d’ajudar-los a fer tràmits, acompanyament al domicili o residències, trasllat al centre hospitalari, acompanyar-los a comprar o a fer gestions als Serveis Socials, Consolats, o ajudar en la higiene personal, contacte amb la família. En aquests moments, s’està atenent a 9 persones de diverses nacionalitats.
 
L'àrea de treball és molt extensa, des de Figueres i Girona fins a Palafrugell, Palamós o altres. Compta amb una mitjana de 10 persones voluntàries i treballa coordinadament amb altres Institucions, tant locals com nacionals i també altres constituïdes pels mateixos estrangers.