La llevantada omple la llacuna de la prova pilot del Life Platera i permetrà avaluar la seva capacitat de revegetació

La llevantada d'aquests darrers dies permetrà avaluar la capacitat de revegetació natural a La Platera de l'Estartit.

This text will be replaced

El temporal ha inundat la parcel·la on es desenvolupa la prova pilot del projecte Life Platera i ha connectat per primera vegada la maresme interior amb la litoral des que la zona es va migurbanitzar als anys 80.

Fonts del projecte han indicat que a partir d'ara es farà un seguiment per determinar com evoluciona l'espai inundat i la capacitat de revegetació que té, especialment pel que fa a la salicòrnia, una planta considerada Hàbitat d'Interès Prioritari per la UE perquè està en retrocés.

La prova pilot es va iniciar a l'abril

La prova pilot del Life Pletera es va iniciar a mitjan del mes d'abril amb l'objectiu d'avaluar científicament aspectes diversos relacionats amb la qualitat del sòl o la capacitat d’adaptació de la vegetació. S’ha actuat en una superfície de 4.300 m2, d'on s’han retirat uns 6.000 m3 de runa després de rebaixar el terreny uns 70 cm.

En aquest espai s’hi han fet bona part de les actuacions incloses en el projecte global. Això servirà per  determinar com reacciona el terreny, un cop retirades les capes de material de rebliment i runes. També s’ha pogut valorar quina és l’estructura i la qualitat del sòl. Ara es podrà avaluar què fa la vegetació, si recolonitza per si mateixa o cal ajudar-la.

Les conclusions que se n’extreguin serviran per orientar el gran gruix de les obres de desurbanització i restauració, que s’iniciaran aquesta tardor i s’allargaran al voltant de 6-9 mesos.

Un ecosistema important

Les maresmes litorals tenen una gran importància des del punt de vista de la biodiversitat perquè concentren nombrosos hàbitats i espècies, alguns considerats d’interès comunitari per la UE. El projecte preveu crear un nou sistema de maresma format per tres llacunes d’inundació temporal amb una cota aproximada de 0.30m, intercalades amb tres llacunes d’inundació permanent amb una cota variable.

També es preveu la creació d’una nova llacuna a l’oest de la de Fra Ramon. Es vol crear un sistema de llacunes amb plena funcionalitat ecològica, amb zones d’inundació permanent, interconnectades en períodes d’avingudes, però desconnectades en períodes secs, rodejades d’una ampla banda d’inundació temporal o efímera, amb vegetació de maresma associada, i un front dunar ben conservat, que també es preveu restaurar.

Notícies relacionades

Comença la prova pilot per renaturalitzar la Platera (31-03-2015)

Un projecte Life permetrà recuperar els aiguamolls de La Platera el 2015 (30-06-2015)

El Life Platera serà liderat per la gironina Àgata Colomer (03-01-2015)