Santi Vila posa la Pletera com a exemple de la desqualificació de sòl que vol impulsar el govern

La desurbanització de la Pletera a l'Estartit és l'exemple de les actuacions de desclassificació de sòl i de recuperació d'espais naturals que vol liderar el govern català.
El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, trepitjava per primera vegada la zona de la Pletera a l'Estartit amb especial interés per veure en primera persona la recuperació d'aquest espai natural urbanitzat durant els anys 80. Vila ha defensat la voluntat d'aquest govern per corregir les ferides fetes pels excessos de la dècada prodigiosa de la construcció. La desurbanització de la Pletera a l'Estartit és la primera d'una sèrie d'actuacions per preservar o recuperar espais d'interès natural on avui s'hi pot construir.
 
This text will be replaced
 
La desurbanització de la Pletera a l'Estartit és un projecte que lidera l'Ajuntament de Torroella des de fa anys i que ha aconseguit finançament europeu per tal que sigui una realitat. En 48 mesos i amb un pressupost de més de 2 milions i mig d'euros aquest espai ha de retornar al seu estat natural, un sistema costaner format per un conjunt de llacunes que l'any 87 van desparèixer amb la urbanització de l'espai.
 
No fa ni 2 setmanes que van començar les obres per desurbanitzar el passeig de la Pletera i el canvi ja és més que notable.  En total, es preveu retirar al voltant de 130.000 metres cúbics del material de rebliment que es va abocar per eliminar les maresmes i construir el passeig i els vials de la urbanització projectada. Aquesta actuació l'està executant l’empresa Tragsa, té un cost de gairebé 1.400.000 i un termini d’execució d’entre 6 i 9 mesos. 
 
Posteriorment es crearà de nou el sistema de llacunes que és la principal acció del projecte Life Pletera abraçat per Xarxa Natura 2000.