Perfil del meteoròleg Josep Pascual

Josep Pascual. Estartidenc. Enginyer tècnic agrari de professió i meteoròleg per afició. Cada matí surt del port de l'Estarit, se'n va a una milla de les Illes Medes i dedica dues hores a recopilar dades sobre la temperatura i la salinitat del mar entre la superfície i els 90 metres de fondària.
This text will be replaced
També se'l pot veure sovint a l'estació meteorològia de la població analitzant paràmetres com la temperatura, la ploviometria o la humitat de l'ambient.
 
Va ser anant a pescar amb el seu avi i el seu pare a bord de la "Fiera del Mar" i sentint-los parlar del vent o de l'estat del mar, quan se li va despertar l'interès per la meteorologia. 
 
És per això que amb només 15 anys i sense cap aparell sofisticat, ja va començar a registrar dades meteorològiques. 
 
Al procés de sofisticació de la tasca de Josep Pascual s'hi han anat sumant aparells que usa en el seu dia a dia per realitzar els seus registres. És el cas de la sonda CTD o els termòmetres de mercuri.  
 
Josep Pascual defensa que la seva tasca és rigorosament tècnica en el sentit que ell es limita a recopilar la informació i deixa que siguin els curiosos i investigadors d'arreu els qui la interpretin. Malgrat això, els anys d'observació l'han portat a treure algunes conclusions. 
 
El motor que mou aquest apassionat és l'interès per la meteorologia i la certesa que la seva feina desinteressada és útil. De fet, tot i la seva condició d'amateur, la seva tasca ha estat reconeguda internacionalment. 
 
Marsella, Copenaghen o Algèria. Amb la seva incansable tasca de formiga, Josep Pascual ha portat el model de l'Estartit a ser un reflex per meteoròlegs de tot el món.