Recuperant la memòria de les cobles orquestres

El Museu de la Mediterrània, amb el suport dela Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, porta a terme des de fa set anys el projecte de recerca Fer de Músic que pretén recuperar i donar a conèixer, a través de la memòria oral, la feina dels músics de les cobles-orquestres. 

Enguany per donar a conèixer els treballs del Fer de Músic portats a terme al llarg de l’any 2015, s’organitzen dues activitats: eldissabte 30 de gener, a les 18 h, la presentació i visualització de les gravacions realitzades a quatre personatges històrics de les cobles-orquestres. I el dilluns 22 de febrer, a les 19 h, una conversa entre Jordi Molina i la “Nina”, on es repassarà la trajectòria de la cantant Anna Maria Agustí – “Nina”, que té els seus orígens musicals en famoses cobles orquestres.

 

Fer de Músic, un projecte de recuperació de la memòria dels músics

El projecte Fer de Músic, coordinat pel músic establert a Torroella de Montgrí Jordi Molina i amb el suport del Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània s’està consolidant dins el món musical català. Aquest projecte de recuperació i difusió del patrimoni centrat en el món de les cobles – orquestres pretén fer recerca en aquestes formacions catalanes nascudes a les comarques de l’Empordà a mitjan segle XIX i que han estat testimoni excepcional de la nostra història, del desenvolupament de la societat i de les festes populars.

Després de set anys, el projecte porta realitzades vint-i-set entrevistes a diferents personatges històrics i ha recuperat i investigat diversos fons particulars relacionats amb el món de la cobla (imatges, documents, gravacions,...) A més a més el Museu de la Mediterrània no s’ha quedat en el seu territori més proper sinó que ha obert el seu camp de treball a tot Catalunya. En aquest paper hi ha jugat un paper important el fet que el museu forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i que en el camp de la investigació i recerca de la música tradicional, sobretot vinculada a la cobla, el museu s’està convertint en una entitat de referència a nivell català.

Per aquest 2016 s’han programat dues activitats (dissabte 30 de gener i dilluns 22 de febrer), del projecteFer de Músic que han estat incloses dins els 8ns Tallers i Jornades de Memòria oral de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la de la Direcció General de Cultura Popular.

La primera activitat, serà el dissabte 30 de gener, a les 18 h, a l’auditori del Museu de la Mediterrània hi haurà la presentació i visualització de les gravacions realitzades a quatre personatges històrics de les cobles-orquestres dutes a terme durant el 2015.

Totes aquestes gravacions que amb el pas dels anys representen un testimoni únic i excepcional d’unes costums, tradicions i maneres de fer que van desapareixent, és recullen en els DVD’s de Personatges Històrics de les Cobles Orquestres, que edita el Museu de la Mediterrània. S’aprofitarà aquest acte per presentar i posar a la venda el volum III, que recull les entrevistes realitzades el 2014 i 2015 del projecte Fer de Músic, a un preu de 10 €.

La segona activitat del projecte Fer de Músic, serà el dilluns 22 de febrer, a les 19h, a l’auditori del Museu de la Mediterrània hi hauràuna conversa entre en Jordi Molina i la Nina.Una conversa on es repassarà la trajectòria professional de l’Anna MariaAgustí -”Nina”, cantant que en els seus orígens va formar part de les orquestresCosta Brava, Caravana/Xavier Cugat i Janio Martí abans d’iniciarla seva prolífica carrera en solitari. 

Fotografia: Museu de la Mediterrània