El Projecte Sèpia recupera 80mil ous de sèpia i calamar en només 20 dies

Entusiasme i estupefacció entre els impulsors del Projecte Sèpia per l'èxit que s'ha demostrat que té en pocs dies. El projecte mediambiental ha unit tècnics, científics i pescadors per una mateixa causa: salvar els ous de sèpia i calamar amarrats als arts dels pescadors i solucionar el retrocès de la població de cefal·lòpodes a la Costa Brava. 
This text will be replaced
 
En només 20 dies els pescadors de l'Escala han recol·lectat 80 mil ous que s'han introduït en unes incovadores experimentals. En aquestes gabies els ous podran eclosionar amb seguretat. La incovadora d'ous de calamar ja fa 10 dies que es va submergir i se'n detecten naixements cada dia, es calcula que a mitjans de mes ja hauran nascut els 55 mil ous que es van submergir a la costa de l'Escala. Aquest dijous s'ha fet el mateix amb els 20 mil ous de sèpia recol·lectats pels pescadors. Justament la gàbia per aquests ous s'ha hagut de millorar i en la darrera versió s'ha aconseguit una efectivitat molt alta. Aquestes gàbies són un invent pioner al que Europa té els ulls a sobre.
 
Davant l'èxit del Projecte Sèpia la Comunitat Europea observa atenta aquesta prova pilot que està esdevinguent un referent per salvar els ous de sèpia i calamar. De fet el projecte té diverses actuacions. Per una banda compromet als pescadors a conservar els ous que queden agafats a les xarxes i que sovint es tiraven al mar on els peixos se'ls menjaven. Aquests ous ara es dipositen en aquestes incovaodres que s'han creat pel projecte. També s'incentiva la reproducció dels cefalòpodes aportant al mar les branques que antigament hi arribaven a través dels rius i on els calamars i les sèpies hi posaven els seus ous. També s'han submergit pneumàtics, en aquets cas per la reproducció de pops.
 
D'aquestes branques de llentiscle, pi i galzeran que es van submergir fa dos mesos a la badia de l'Estartit també es van recollint ous de sèpia i calamar. La darrera llevantada però els va malmetre les estructures i treballaran ara per arrenjar els desperfectes.
 
El projecte Sèpia es desevolupa a l'Estartit, l'Escala i Roses.