ERC abandona el Govern de Torroella i s'ofereix per liderar un nou executiu sense Cordon

Divorci consumat a la casa de la vila. CDC i ERC trenquen el pacte de govern amb acusacions mútues de deslleieltat. El detonant de tot plegat ha estat l'autorització del Correbous amb el vot de qualitat de l'alcalde després d'una moció aprovada ple ple que demanava prohibir els festjos amb animals.

This text will be replaced

El primer en disparar ha estat ERC que aquest dimarts al vespre va emetre un dur comunicat anunciant el trencament del Govern. Els republicans acusen a l'alcalde d'actuar unilateralment, sense tenir en compte el ple i de torpedinar els acords necessaris amb la resta de partits.

Cordon hi veu una excusa

Aquest dimecres el que queda de l'equip de Govern ha comparegut a l'Ajuntament i no s'han mossegat la llengua. L'alcalde Jordi Cordon ha acusat el seu exsoci de buscar l'excusa per trencar el govern perquè ja tenia una agenda oculta en aquest sentit.

El batlle ha reforçat aquesta argumentació assegurant que el 40% de l'acord de legislatura amb els republicans ja s'ha complert en el primer any i ha lamentat que no s'ensumava aquest trencament abrupte. De fet, ha acusat Josep Maria Rufí de tenir una actitud autoritària.

Una aritmètica endimoniada

Les eleccions del 24M van deixar una aritmètica endimoniada a Torroella amb CiU i ERC empats a 4 regidors, 3 edils per UPM i 2 pel COET, l'EST i la CUP. La gestió post-comicis apuntava a un pacte a tres bandes entre CiU, UPM i l'EST amb alcaldia pel segon partit, però a últimíssima hora es va tancar un acord amb ERC i el manteniment de Cordon a l'alcaldia.

La moció dels correbous, presentada pel PACMA, que no té representació municipal, ho ha acabat trencant tot per ERC i ha estat l'excusa en opinió de CDC. Ha deixat una situació molt complicada per la governabilitat amb un govern amb més minoria del que estava. Només 4 regidors, i ara caldrà buscar alternatives.

UPM té la clau de la governabilitat

A priori la clau de govern la té UPM i tant Cordón com Rufí aposten per buscar l'acord amb Jordi Colomí. Si es repeteix l'escenari post-electoral, però, aquest podria reclamar l'alcaldia com ja va fer. CDC no decarta haver-la de cedir tot i que no és el seu plantejament inicial.

Només hi ha dos escenaris possibles. Un acord on hi hagi CDC o una moció de censura liderada per ERC. Tots dos actors ja s'han començat a moure i tots dos volen tenir enllestit el desenllaç el més aviat possible. El primer match ball podria ser el proper ple ordinari, el dijous 7 de juliol.

Notícies relacionades

Torroella autoritza el Correbous amb el vot de qualitat de l'alcalde